MŰTÁRGYAJÁNLÓ

Az óraátállítás margójára: egy „parasztóra”

Európában híres volt a svájci, nürnbergi, schwarzwaldi órás háziipar, amely a 16. század óta nemzedékről nemzedékre öröklődött. A kisebb méretű rugós órákat a 16. század elején asztalon tárolták, a függeszthető óra akkor még luxuscikknek számított. Ez utóbbi óratípus csak a 18. században és azt követően terjedt el az alsóbb néprétegeknél. A magyar parasztságnál számba jöhető órák mind kerekes szerkezetűek voltak. Az első kis fa ingaórák évszázadokon át szolgáltak mintául a paraszti falióráknak. Az órát – a magyar parasztház korábbi kötött szobaberendezésében – általában az egyik oldalsó falon helyezték el. A családban történt halálesetkor sok helyen megállították működésében.

A paraszti használatú, egyszerű szerkezetű ingaórák közül kiemelkedik az úgynevezett schwarzwaldi óra, amelynek első példányai még teljesen fából készültek a dél-németországi Schwarzwaldban (Feketeerdőben), ahol a fafaragásnak nagy hagyományai voltak. A schwarzwaldi óra szinte az összes egyszerű falióratípusnak előképévé vált, a 19. század paraszti használatú, fali ingaórái mind erre vezethetők vissza.

Az itt látható schwarzwaldi óra a 19. század második felében készült, a számlap körül aranyozott virág és madár dombornyomással díszítették, üvegezett eleje kinyitható. 1961-ben került a néprajzi gyűjteményünkbe Bődi Ambrus nagykőrösi lakostól.

Ha Ön is szeretné élőben látni ezt a rendkívüli tárgyat, akkor nincs más dolga, mint felkeresni a múzeumot, ahol személyesen is megtekintheti!
Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19.

korosikultura.hu

Hírlevél

Adatvédelmi szabályzat
Értesüljön első kézből a rendezvényeinkről, eseményeinkről!

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához. A részletes leírást megtalálja az ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓBAN.