MŰTÁRGYAJÁNLÓ

Újszülöttek első ünnepi ruhácskája, a keresztelőruha 

A csecsemőkeresztelés az újszülöttek megkeresztelésének vallásos rituáléja. A római katolikus, az ortodox és református egyházakban egyaránt gyakorolják, mint szentséget, de ezeken kívül még más egyházakban is megtalálható.

Régen fontos szempont volt, hogy a keresztelő minél hamarabb megtörténjen (gyakran már másnap, de általában egy héten belül), nehogy kereszteletlenül haljanak meg a gyerekek, mert úgy vélték, hogy a keresztség nélkül meghalt gyerekek a pokolra, illetve a limbusba (pokol tornáca, előcsarnoka) jutnak. A kereszteletlen gyerek – összefüggésben bizonyos egyházi előírásokkal – még a 20. században is sok helyütt különleges elbánásban részesült: gyakran nem pap által, temetőbe temették, hanem a temető mellé, árok szélére, kerti fa alá; nem koporsóban, hanem kis ládában, esetleg rongyba csavarva vagy fazékban.

A gyermekek világrajövetelét követően a család felkért leginkább egy baráti vagy rokon házaspárt a keresztszülőségre. A keresztelőre a bába vagy a keresztanya öltöztette fel az újszülöttet, akit általában díszes, cifra ruhába, pólyába vagy vánkosba kötöttek. Magán a szertartáson sokszor a lábadozó anya nem is vett részt, hanem a keresztanya kezében volt a csecsemő, ő tartotta a keresztvíz alá.

A most bemutatott csecsemő réklit és főkötőt is nagy gonddal készítették. Tudjuk, hogy viselője a Rozália Lídia nevet kapta a keresztségben és Nagykőrösön született 1929. augusztus 27-én. Édesapja Szabó Balázs nagykőrösi kályhásmester, édesanyja Szívós Lídia volt. A rózsaszín pamutgézből varrógépen varrt ruhácskákat a család megőrizte, maga a keresztelt, Galbács Jánosné, Szabó Rozália Lídia ajándékozta a muzeális gyűjtemény számára 2021-ben.

Ha Ön is szeretné élőben látni ezt a rendkívüli tárgyat, akkor nincs más dolga, mint felkeresni a múzeumot, ahol személyesen is megtekintheti!
Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19.

korosikultura.hu

Hírlevél

Adatvédelmi szabályzat
Értesüljön első kézből a rendezvényeinkről, eseményeinkről!

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához. A részletes leírást megtalálja az ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓBAN.