MŰTÁRGYAJÁNLÓ

Dédszüleink játékai: mackó és nyuszi figurák

A játékok V. Faragó Eszter néhai óvónő és műgyűjtő gazdag gyűjteményének megvásárlásával az 1950-es években kerültek a múzeum Néprajzi Gyűjteményébe.
Magyarországon a 17-18. században nem volt még jelentős játékkészítés, a fazekasok készítettek apró játékedényeket, sípokat és figurákat a gyermekek számára. Az erdélyi Teleki-kastély 17. században készült leltárában szerepel egy babaágy, amelyben „alakocskák” és „lelketlen állatok” vannak, így nevezték Erdélyben a bábut és a játékállatot.
A 19. században a polgáriasodással megnövekedett az igény a gyermekjátékok iránt is, és ezt már csak az ipari úton előállított játékokkal tudták kielégíteni. A középkortól kezdve a játékokat leginkább a búcsúkból, vásárokból szerezték be a szülők, vagy maguk készítették őket. A 19. században azonban már megjelennek az állandó játékkereskedések is. A játékállatokkal mindig szívesen játszottak a gyerekek, a textilből készült, kitömött, simogatható, szeretgethető állatok, elsősorban a mackók, a 20. sz. elején tűntek fel.
Az itt bemutatott állatfigurákat fehér és piros szövetből varrták, a nyakukon piros sállal. A játékokat farostvattával tömték ki. A mackó hosszúkás, hengeres törzzsel és hosszú mozgatható végtagokkal rendelkezik, melyet kartoncsuklók rögzítik a testhez. A hasonlóan kinéző nyuszik a hátsó lábaikon ülnek, végtagjaik nem mozgathatók.

Ha Ön is szeretné élőben látni ezt a rendkívüli tárgyat, akkor nincs más dolga, mint felkeresni a múzeumot, ahol személyesen is megtekintheti!
Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
2750 Nagykőrös, Ceglédi út 19.

korosikultura.hu

Hírlevél

Adatvédelmi szabályzat

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához. A részletes leírást megtalálja az ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓBAN.